Keto: Tekenen en symptomen dat jij in ketose bent

Keto: Tekenen en symptomen dat jij in ketose bent

Het ketogeen dieet is een populaire, effectieve manier om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. Bij een ketogeen voedingspatroon worden koolhydraten drastisch beperkt en zal het lichaam vetten gebruiken als brandstof. Ketonen zijn een bijproduct die aangemaakt worden door de lever om vetten om te zetten in energie.

Wanneer ketonen in het bloed verhoogd zijn, raakt men in staat van ketose. De tekenen en symptomen kunnen per persoon verschillen, maar er kan een verandering ontstaan in ademhaling, eetlust of energieniveau.

Wanneer je start met ‘’keto’’ is het vaak lastig te achterhalen of je wel of niet in ketose bent. Wanneer je in staat van ketose bent geeft je lichaam verschillende tekenen en symptomen van ketose.  

Het keto dieet heeft veel voordelen, maar het kan gepaard gaan met enkele bijwerkingen. Een van de tekenen van ketose is de "keto griep," die symptomen omvat zoals maagklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Andere tekenen en symptomen van ketose kunnen zijn:

  1. Slechte Adem (keto adem)
  2. Gewichtsverlies
  3. Afname van eetlust
  4. Meer focus en energie
  5. Kortdurende vermoeidheid
  6. Kortdurende afname van prestaties
  7. Spijsverteringproblemen
  8. Slapeloosheid

Meten van toename van ketonen (in het bloed)

Wil jij zeker weten of je in ketose bent? Start dan met het gebruik van een bloed ketonen meter. De CareSens Dual glucose en ketonenmeter meet het niveau van ketonen in het bloed waardoor jij eenvoudig en nauwkeurig kan controleren of je in staat van ketose bent.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om de staat van ketose te meten, zoals urine strips of een ademhalingsmeter, echter deze methodes zijn minder nauwkeurig.

Starten met een keto ?

Wil je starten met keto? Het ketogeen dieet is geen vast schema die voor iedereen gelijk is. Het bepalen doelen en het afstellen van de hoeveelheden vetten, eiwitten en koolhydraten is persoonlijk proces.

Ketonemeter.nl adviseert altijd om contact op te nemen met een ketoprofessional in de buurt. Zoek hier een ketoprofessional die is aangesloten bij het Ketogeen instituut Nederland.

Bron: https://www.healthline.com/nutrition/10-signs-and-symptoms-of-ketosis#TOC_TITLE_HDR_6

Bron: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24003-ketosis

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.