Ketonen, ketose, keto of ketogeen. De basis begrippen uitgelegd.

Ketonen, ketose, keto of ketogeen. De basis begrippen uitgelegd.

Waarschijnlijk wil je meer informatie over een ketogene leefstijl of wil je starten met een ketogeen dieet, maar zijn nog de begrippen nog niet helemaal helder. In deze blog leggen we de basis begrippen uit.

Voordat we starten met ketonen is het belangrijk om te weten welke energiebronnen ons lichaam heeft. 

1. Koolhydraten
2. Eiwitten
3. Vetten

Ketonen - Wat zijn ketonen? 

Ketonen zijn onderdeel van het metabolisme. Het is een type zuur dat wordt aangemaakt wanneer het lichaam vetten gebruikt als energiebron. De lever zet vetzuren om in ketonen die door het lichaam worden opgenomen als brandstof.

Ketose - Wat is Ketose ?

Zoals ketonen onderdeel zijn van het metabolisme is Ketose de term voor het metabool proces waarbij het lichaam de vetzuren uit vet afbreekt in ketonen.

Op het moment dat het lichaam in ketose proces raakt breekt onze lever vetzuren om in ketonen als energiebron.

Tijdens ketose maakt het lichaam drie soorten ketonen aan:

  • Bèta-hydroxyboterzuur
  • Acetoacetaat
  • Aceton

Wanneer is het lichaam in Ketose ?

Wanneer de ketonenwaarde in het bloed hoger zijn dan 0.5 mmol/L ben je officieel in ketose. In het algemeen wordt tijdens een periode ketoses waardes behaald tussen de 0.5  en 1.5 mmol/L. Sommige mensen halen waardes boven de 1.5 mmol/L.

Ketonen meet je gemakkelijk en snel met de CareSens Dual glucose- en ketonen meter.

Keto of Ketogeen

Keto is een afkorting van Ketogeen. Dit zijn twee begrippen die in combinatie met een leefstijl of dieet worden gebruikt. Er zijn meerdere varianten bekend van het ketogeen dieet, echter deze hebben alle het volgende gemeen:

De koolhyrdraat inname wordt drastisch vermindert en de inname van vetten en eiwitten worden verhoogd. Hierdoor wordt het lichaam gedwongen om gebruik te maken van vet als brandstof, waardoor het lichaam in ketose raakt.

Starten met een keto ?

Wil je starten met keto? Het ketogeen dieet is geen vast schema die voor iedereen gelijk is. Het bepalen doelen en het afstellen van de hoeveelheden vetten, eiwitten en koolhydraten is persoonlijk proces.

Ketonemeter.nl adviseert altijd om contact op te nemen met een ketoprofessional in de buurt. Zoek hier een ketoprofessional die is aangesloten bij het Ketogeen instituut Nederland.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.